Film: Luca

Film: Luca

2021-07-12

Pixars "Luca", en livfull fantasi med italiensk uppsättning om två ungdomliga havsdjur som undersöker en obskyr människovärld, erbjuder studions typiska visuella kvalitet, men försummar att vandra utanför säkra vatten. Efter berättelsehantverkarkrediter på stora Pixar-titlar som "Ratatouille" och "Coco", fyller "Luca" in som Enrico Casarosas första tid i chefssätet. Genom att förvärva komponenter från "Discovering Nemo" och "The Little Mermaid", följer Casarosas film två ungdomliga italienska ocean-"beasts", Luca (Jacob Tremblay) och Alberto (Jack Dylan Grazer). Den förra går genom hans dagar som herde för den lilla fisken som befolkar hans havsbottenstad bort från fiskebåtar. Ändå, runt kvällstid, när han ligger vid medvetande i sin havsbädd, fantiserar han om att leva på en ytlig nivå.

Mot hans längtan närmar sig hans mamma (Maya Rudolph) och pappas (Jim Gaffigan) rädsla för att bo vid en människa, ett odjur som jagar en stad vid havet. När allt kommer omkring faller torra världsgester till havsbotten: en morgontimer, ett spelkort och en skiftnyckel. Dessa saker lockar Luca närmare ytan. Liksom Alberto, en mer etablerad, säker land- och vattenkunnig unge som för närvarande bor ensam i ett sönderfallande palatstorn vid havet, och hävdar att hans pappa är en kort resa.

Om du funderar på hur dessa djur med balanser, fjäll och svansar kan leva vidare bland människor utan att hittas, har essäisterna Jesse Andrews ("Me and Earl and the Dying Girl") och Mike Jones ("Soul") en rent svar för det. Kanske än att en avskyvärd häxa tillåter honom ett mänskligt utseende, a la "Den lilla sjöjungfrun", kan havsdjuren här normalt, mystiskt, bli dödliga. Deras kapacitet är dock inte kontrollerbar, eftersom kontakt med vatten återställer huden till deras äkta flagnande yttre. Hur som helst, för Luca hänger en sådan kraft en mer anmärkningsvärd lockelse över honom.

Väl på torra land skapar Alberto och Luca ett snabbt band. De fantaserar om att köpa en vespa och bege sig till alla delar av världen tillsammans. Deras arrangemang slutar nästan, hur som helst, när Lucas hemska väktare vidtar åtgärder för att få honom att leva sin knasiga farbror Ugo (Sacha Baron Cohen, som i princip använder sin Borat-röst i en fisk) nere och smutsig. Allt annat lika flyr Luca med Alberto till staden Portorosso. Där går de över Giulia (Emma Berman), en rödhårig, fritt ogillad eldig tjej med fantasier om att vinna Portorosso-cupen – ett sedvanligt italienskt maratonlopp som består av simning, cykling och pastaätning – och hennes enklädda, biffiga pappa Massimo (Marco Barricelli). I ett försök att få in tillräckligt med pengar för att köpa en Vespa, parar de unga männen med Giulia för att vinna cupen borta från den illvilliga femfaldige mästaren Ercole Visconti (Saverio Raimondo) och hans ligister medan en hel stad har ett överflöd för havsdjur på deras huvuden.

Det mest speciella ebb och flod som flödar genom "Luca" är möjligheten: det är absolut vad Vespa tar upp, förmågan att vara obehindrad via havet, men också via land. Den andra strängen som snurrar runt den folkloristiska redogörelsen, trots det, är personlighet, eller individer som verkligen ligger bakom våra offentliga framträdanden. Den avskyvärda Ercole är till en början och uppenbarligen avgudad överallt, som sliten från en italiensk tidning. Vi har snart upptäckt att hans tillbedjan, ungefär som Gaston i "Magnificence and the Beast" (en annan Disney-film mottaglig för äkta karaktärer) verkligen styr genom terrorisering. Det avsiktliga sönderfallet av hans lättsamma, lätta persona i berättelsens genuina best är föga överraskande men ändå tillfredsställande.

Anledningen till filmen kamouflerar dessutom i verklig mening Luca och Alberto som människor bland fiskarna som jagar Portorosso-folkgruppen. Hur det än må vara, ur ett djupare perspektiv gömmer sig många mysterier inuti Alberto, från var hans far var till hans övergripande information. Han framställer sig själv för Luca som en världsutmattad upptäcktsresande, den sortens följeslagare som svär att de har varit på ett ställe flera gånger, men ändå har promenerat förbi det. Han berättar också för den naive Luca hur stjärnorna verkligen är fiskar som simmar i ett enormt mörkt hav, att skolan är meningslös, och att bortse från hans "Bruno" (eller den lilla rädda rösten i ditt huvud). Hans utomordentliga säkerhet avgör sina rimliga osäkerheter, särskilt när Luca först utvecklas närmare Giulia och senare har ett oberoende perspektiv.

Liksom Ercoles uppenbara gå till skurk, genomsyrar Albertos genomsyrade osäkerheter filmens andra hälft med ett uppträdande av gjort affär och drar den underliggande upplivade njutningen till trötthetens djupa djup. Av vilken anledning gör en annan redogörelse om en ung dam som fastnat i två närmaste kamrater? Varför projicerade Giulias rika cirkulära segment, en seriös ung dam som ställdes upp som en utstött, till det bakre sittande arrangemanget? Utan att undersöka hennes berättelse går den väsentliga historien genom rörelserna. Dessutom tjänar avslutningen, avsedd att återhämta en del av hennes blixt, bara till att knyta hennes betydelse till de två unga männen. Det vill säga, folket vinner, men vi som helhet lyckas.

"Luca" är verkligen inte utan sin charm. En visuell storslagenhet av blått och orange ljus täcker över kustlinjen, vilket ger känslan av att om jag bara skulle omfamna skärmen skulle det värma mig ganska länge. Små bitar landar likaså, liknande fiskarna som gör fårljud, och de underhållande sätten som Lucas mamma och pappa lutar genom staden och försöker upptäcka sitt barn och slänger oregelbundna barn i vattnet. Dan Rohmers framdrivande, valsiga partitur recenserar också de fantasiflöden han tog i "Monsters of the Southern Wild" på låtar som "Once There Was A Hushpuppy". Men "Luca" regummerar en överdriven mängd av mycket utvecklad mark och förnyar sådana otaliga smärtsamt naturliga uttryck som dess mest önskvärda egenskaper till en grumlig bas. Även om en del material kan träffa mer ungdomliga publik, är "Luca" Pixars mest otäcka, minst extraordinära film hittills.

Se Film: Luca (2021) med Svensk IPTV
© Copyright 2021 Svensk IPTV
sv_SESvenska